Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον

Το Πρόγραµµα αφορά σε παλαιά κτίρια, νοµίµως υφιστάµενα, τα οποία:
  • έχουν κατασκευαστεί χωρίς την εφαρµογή του Κανονισµού θερµοµόνωσης (Π.Δ. της 1.6/4.7.1979, ΦΕΚ Δ΄ 362)
  • βρίσκονται σε περιοχές µε τιµή ζώνης µικρότερη ή ίση των 1.750 €/τ.µ.
  • χρησιµοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία 
  • οι ιδιοκτήτες τους  πληρούν συγκεκριµένα εισοδηµατικά κριτήρια
Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυµεί να συµµετάσχει στο Πρόγραµµα εξετάζει εάν πληροί τα κριτήρια και προετοιµάζεται για το Πρόγραµµα σε συνεργασία µε χρηµατοπιστωτικό οργανισµό για την εξέταση της πιστοληπτικής του ικανότητας.
Στην πρώτη φάση του Προγράµµατος (Α’ Φάση), οι δυνητικά ωφελούµενοι απευθύνονται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Επιλέξιµες είναι οι παρεµβάσεις που πραγµατοποιούνται µετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ηµεροµηνία έναρξης επιλεξιµότητας). Οι παρεµβάσεις δύνανται να πραγµατοποιηθούν και πριν από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής µε αποκλειστική ευθύνη του ωφελούµενου.
Στη δεύτερη φάση (Β’ Φάση), οι δυνητικά ωφελούµενοι υποβάλλουν σε συνεργαζόµενο χρηµατοπιστωτικό οργανισµό αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραµµα. Προβλέπονται δύο (2) στάδια αξιολόγησης: στο πρώτο στάδιο διενεργείται έλεγχος των στοιχείων και δικαιολογητικών της αίτησης και οι αιτήσεις που προκρίνονται στο δεύτερο στάδιο τίθενται σε συγκριτική αξιολόγηση βάσει του κριτηρίου της εξοικονοµούµενης ενέργειας ανά µονάδα επιφάνειας προς το κόστος. Η υπαγωγή των αιτήσεων στο Πρόγραµµα γίνεται βάσει της συγκριτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του προϋπολογισµού της κάθε Περιφέρειας.
Μετά την υλοποίηση των παρεµβάσεων, οι ωφελούµενοι απευθύνονται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ. Βάσει του νέου ΠΕΑ και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης των ενεργειακών στόχων της αίτησης καταβάλλονται στους ωφελούµενους τα κίνητρα του Προγράµµατος. Το σύνολο της δαπάνης για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων καλύπτεται από το Πρόγραµµα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης των ενεργειακών στόχων που καθορίζονται σε αυτή.

Περιοχή υλοποίησης

Ολόκληρη η Ελλάδα

Σε ποιους απευθύνεται

Οι ιδιοκτήτες νομίμως υφισταμένων μονοκατοικιών και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών νομίμως υφισταμένων κτιρίων με κύρια χρήση κατοικίας (επιλέξιµη κατοικία είναι η µονοκατοικία, η πολυκατοικία για το τµήµα της που αφορά στο σύνολο των διαµερισµάτων του κτιρίου, καθώς και το µεµονωµένο διαµέρισµα).

Όροι και προϋποθέσεις

Δικαίωµα συµµετοχής στο Πρόγραµµα έχουν µόνο φυσικά πρόσωπα που:α) Έχουν δικαίωµα κυριότητας (πλήρους ...

Τι χρηματοδοτείται

  • Αντικατάσταση κουφωµάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης.
  • Τοποθέτηση θερµοµόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συµπεριλαµβανοµένου του δώµατος / στέγης και της πιλοτής.
  • Αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσης και συστήµατος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Προϋπολογισμός

€ 396.000.000
Αναλυτικά:
  • 31.901.413 € από το ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης (Ανατ. Μακεδονία, Θράκη)
  • 16.964.924 € από το ΠΕΠ Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας - Ηπείρου (Ήπειρος)
  • 38.035.756 € από το ΠΕΠ Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας - Ηπείρου (Θεσσαλία)
  • 35.445.045 € από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων (Δυτ. Ελλάδα)
  • 38.209.743 € από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων (Πελοπόννησος)
  • 17.133.017 € από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Βορ. Αιγαίο)
  • 11.887.942 € από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων (Ιόνιοι Νήσοι)
  • 25.422.160 € από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Κρήτη)
  • 35.000.000 € από το ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης (Κεντρ. Μακεδονία)
  • 15.000.000 € από το ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης (Δυτ. Μακεδονία)
  • 100.000.000 € από το ΠΕΠ Αττικής
  •    6.000.000 € από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Νοτ. Αιγαίο)
  • 25.000.000 € από το ΠΕΠ Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας - Ηπείρου (Στ. Ελλάδα)

Περίοδος υποβολής

από 1/2/2011 έως 16/5/2011

Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση αναγράφονται στο Παράρτηµα Ι-Α, Μέρος Α, για την περίπτωση µονοκατοικίας ή µεµονωµένου διαµερίσµατος και στο Παράρτηµα Ι-Β, Μέρος Α, για την περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτιρίου.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυµεί να συµµετάσχει στο Πρόγραµµα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιµος ωφελούµενος» και εάν η ιδιοκτησία του µπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιµη κατοικία», βάσει του κεφαλαίου 2 και των δικαιολογητικών που αναγράφονται στο Παράρτηµα Ι-Α, Μέρος Α.

- Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για πολυκατοικία, ως σύνολο κτιρίου, θα πρέπει αρχικά να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, για τη συµµετοχή στο Πρόγραµµα, τον καθορισµό των παρεµβάσεων που οι συνιδιοκτήτες επιθυµούν να υλοποιήσουν, την επιλογή Ενεργειακού Επιθεωρητή βάσει του εντύπου του Παραρτήµατος II, τον ορισµό του εκπροσώπου της πολυκατοικίας, καθώς και την επιλογή του συνεργαζόµενου χρηµατοπιστωτικού οργανισµού.

- Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για µεµονωµένο διαµέρισµα πολυκατοικίας, ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, στη βάση του εντύπου του Παραρτήµατος III. Το έντυπο αυτό δύναται να αντικατασταθεί µε κανονισµό πολυκατοικίας ή αντίστοιχο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται η αιτούµενη παρέµβαση.

- Σε περίπτωση ύπαρξης δικαιωµάτων συγκυριότητας στο ακίνητο θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων.
Επιπλέον, ο ενδιαφερόµενος οφείλει να εξετάσει σε συνεργασία µε χρηµατοπιστωτικό οργανισµό που συµµετέχει στο Πρόγραµµα την πιστοληπτική του ικανότητα.
Πρώτη Ενεργειακή ΕπιθεώρησηΕφόσον ο ενδιαφερόµενος διαπιστώσει τη δυνατότητα υπαγωγής του στο Πρόγραµµα και εξασφαλίσει τις απαραίτητες συµφωνίες / συναινέσεις, απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του / του κτηρίου και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Υποβολή Αιτήσεων - Κατ’ αρχήν επιλεξιµότητα
Οι συνεργαζόµενοι χρηµατοπιστωτικοί οργανισµοί για την υποβολή των αιτήσεων εφαρµόζουν τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισµούς που τους διέπουν, καθώς και τα κριτήρια πιστοδότησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Οι συνεργαζόµενοι χρηµατοπιστωτικοί οργανισµοί αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο δικαιούχο σε τακτά χρονικά διαστήµατα τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Το σώµα του φακέλου κάθε αίτησης διατηρείται στον χρηµατοπιστωτικό οργανισµό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου